”Teki hyvää mennä perusasioiden äärelle tutustumaan” – pilottikoulutus sai erittäin positiivista palautetta

×

Virheviesti

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/virtuaalialusta.teknohanke.fi/html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktiossa drupal_get_feeds() (rivi 394 tiedostossa /var/www/virtuaalialusta.teknohanke.fi/html/includes/common.inc).

”Teki hyvää mennä perusasioiden äärelle tutustumaan” – pilottikoulutus sai erittäin positiivista palautetta

TEKNO – Terveys- ja hyvinvointiosaaminen sujuvaksi -hankkeen pilottikoulutuksen päätöstilaisuutta vietettiin Upgraded Life Festivalin yhteydessä Helsingin Meilahdessa toukokuun viimeisenä päivänä. Paikalle saapunut iloinen joukko oli suorittanut maksuttoman Terveys- ja hyvinvointiteknologia tutuksi -koulutuksen verkossa helmikuun ja toukokuun välisenä aikana. 

  • Meillä oli hyvin monipuolinen ryhmä osallistujia. Olin yllättynyt, miten erilaisilla taustoilla ja lähtökohdilla koulutukseen ilmoittauduttiin, hoitotyön lehtori Eija Söderlund kertoi päätöstilaisuudessa.

Söderlund vastasi koulutuksen sisällön suunnittelusta, toteutuksesta ja koulutuksen ohjauksesta. Hän työskentelee Laurea-ammattikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina, ja on mukana TEKNO-hankkeessa koulutusosaaja-asiantuntijana. 

Keskustelu todistusten jaon lomassa kävi mukavan vilkkaana, kun verkko-opintoja tehneet osallistujat pääsivät tapamaan toisiaan. Koulutus alkoi lähitapaamisella helmikuussa, joten useimpien kasvot olivat tutut, mutta nyt mm. oppimisalustalla nähdyt oppijakollegan vastaukset ja tarinat saivat syvempää ulottuvuutta. Myös osallistujia joukon kirjavuus ilahdutti: 

  • Kun laitetaan 20 samalla tavalla ajattelijaa yhteen, ei siitä synny kovin paljon uusia ajatuksia, tilaisuudessa todettiin.

Pilottikoulutukseen oli osallistunut ammattilaisia niin sosiaali- ja terveysalalta kuin sen ulkopuoleltakin, esimerkiksi teknologian parissa jo työskenteleviltä. 

  • Teki hyvää tällaiselle insinöörille mennä perusasioiden äärelle tutustumaan, kokemustaan kommentoi yksi kurssin suorittaneista. 

Aiempi koulutustausta tai nykyinen ammatti eivät olleet esteitä oppimiselle. Harjoitustehtävissä, joissa tuli pohtia tilanteita käytännön tasolla, eräs oppija käytti esimerkkinään 92-vuotiasta isäänsä. 

Jokaisen kokemus oli yksilöllinen, mutta antoisin oppi löydettiin yhteistuumin melko helposti:

  • Toimintakyvyn kartoituksesta kaikki lähtee. 

Osallistujajoukkoa puhututtivat myös eettiset asiat ja palveluiden saatavuus. He pohtivat yhdessä, olivatko esimerkiksi palvelut todella saavutettavissa yhtäläisesti kaikille. Ja miten vaikkapa eettisyys toteutuu tilanteessa, jossa palvelun käyttäminen itsenäisesti ei ole mahdollista tiedon, taidon tai laitteen puutteen vuoksi mutta jotta apu olisi mahdollista, tulee henkilökohtaista tietoa ja esimerkiksi pankkitunnuksia luovuttaa auttajalle. Tai mitä tehdään tilanteessa, kun pankkitunnuksia ei ole lainkaan, ryhmässä mietittiin.

  • Tuntuu, että innovaatioenergiaa käytetään ihan vääriin asioihin. Varmistetaan, että mökillä toimii netti, jotta voidaan päivittää instakuvat.

Eräälle osallistujalle oli jäänyt mieleen Upgraded Life Festivaalin tarjonnasta aamuinen puheenvuoro, jossa oli todettu ”lopettakaa niiden valkoihoisten länsimaalaisten ja ylipainoisten ihmisten hifistelyongelmien ratkominen, ja menkää ratkomaan oikeita ongelmia”. Osallistujajoukko hiljeni. Kaikki tietävät, että jotain tulisi tehdä ja pian. Varmaa on, että todistukset mukanaan kokoushuoneesta poistui eri alojen ammattilaisia, joilla oli nyt uusia näkökulmia tarkastella terveys- ja hyvinvointiteknologiaa sekä sen mahdollisuuksia – ja rajoitteitakin.

Terveys- ja hyvinvointiteknologia tutuksi -verkkokoulutukseen ilmoittautui 27 oppijaa, joista 17 sai toukokuisessa tilaisuudessa todistuksen osallistumisestaan. Täydennyskoulutukseen sisältyi neljä erilaista teemaa, joista sai suorittaa oman halukkuutensa mukaisesti joko yhden, useamman tai kaikki osiot. Suurin osa osallistujista suoritti kaikki teemat, jotka olivat terveysteknologian keskeiset käsitteet ja eettinen näkökulma, ikäteknologia toimintakykyä tukemassa, terveys- ja hyvinvointiteknologian käytettävyys ja käytännön sovellukset sekä eHealth ja digitalisaatio terveydenhuollossa sekä etähoidon ja -ohjauksen mahdollisuudet. 

Terveys- ja hyvinvointiteknologia tutuksi –koulutus järjestetään taas syksyllä 2018. Seuraa TEKNO-uutisointia esim. Facebook-sivuiltamme www.facebook.com/teknohanke - ilmoittautuminen maksuttomaan koulutukseen avautuu elokuussa!

 

 

Kuvateksti:

Eeva Kiuru (vas.) oli yksi verkkokoulutuksen suorittaneista. Eija Söderlund vastasi koulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Share