Hädän hetkellä auttavalle teknologialle ei voi laittaa hintaa

×

Virheviesti

 • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/virtuaalialusta.teknohanke.fi/html/includes/file.phar.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktiossa drupal_get_feeds() (rivi 394 tiedostossa /var/www/virtuaalialusta.teknohanke.fi/html/includes/common.inc).

Hädän hetkellä auttavalle teknologialle ei voi laittaa hintaa

Teknologialainaamo järjestää Uudellamaalla matalan kynnyksen esittelypisteitä, jonne alueen ikääntyneet, heidän läheisensä ja alan ammattilaiset voivat tulla tutustumaan ja kokeilemaan uusia hyvinvointiteknologiatuotteita itsenäisesti tai opastetusti Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja projektityöntekijöiden asiantuntevalla opastuksella. Teknologialainaamo kiertää esittelemässä tuotteita tilaisuuksissa, tapahtumissa, messuilla. Teknologialainaamon vierailun voi tilata pientä korvausta vastaan. 

Kuluneen kevään aikana Teknologialainaamo ja TEKNO-hanke ovat yhdistäneet voimansa ja kiertäneet paitsi esittelemässä tuotteita, myös keräämässä loppukäyttäjien arvokasta palautetta talteen hankkeen tavoitteiden mukaisetsi. TEKNO-hanke kerää kuvauksia arjen haasteellisista tilanteista ja kotona selviytymisen esteistä, ja juuri nämä ovat aiheita, jotka Teknologialainaamon vierailuilla kuulijoita puhututtavat. Samalla TEKNO pääsee tapaamaan alan ammattilaisia mm. palvelutaloissa, ja lisäämään heidän tietouttaan laitteista sekä kertomaan hankkeen järjestämistä koulutuksista.

Kiira Käck aloitti Teknologialainaamon projektityöntekijänä maaliskuussa 2017, jolloin hän jatkoi äitiyslomalle jääneen Anniina Honkosen työtä. Menneeseen viiteentoista kuukauteen on mahtunut noin sata esittelykäyntiä, pääsääntöisesti Uudenmaan alueella, mutta tiet ja kiskot ovat vieneet Kiiraa myös mm. Kotkaan. Äitiysloman sijaisuuden päättymisen kynnyksellä Kiira kertoi TEKNO-hankkeelle työkokemuksistaan. Hänen mukaansa hedelmällisimpiä vierailuja ovat olleet eläkeläisjärjestöjen, marttakerhojen ja muiden aktiivisten yhdistysten tilaisuudet. Kohderyhmä on vastaanottavainen, oppimiskykyinen ja kotona asuva. Terveys- ja hyvinvointiteknologialla voidaan lisätä hyviä kotona asumisen vuosia. 

Tällaisiin tilaisuuksiin osallistuvat aktiivijäsenet kertovat tutustumiskäynnistä ja tuotteista myös ystävilleen ja lähipiirilleen. Hyvä sana leviää.

 • Tosi paljon esittelykäyntipyyntöjä tulee tutun kautta, tai vanhasta hyvästä kokemuksesta. Puhelu saattaa alkaa ”hei olitte täällä kaksi vuotta sitten, voisitteko tulla taas?”, Kiira kertoo yhteydenotoista.

Juuri toimintakykyisen ikäihmisen tavoittaminen onkin Kiiran mielestä tärkeää: tuotteet pitäisi ottaa käyttöön silloin, kun pää toimii skarpisti ja on kykeneväinen vastaanottamaan uutta tietoa. Kun oppii käyttämään laitetta hyvävointisena, sen käyttö onnistuu myös kunnon heikentyessä. Rutiininomainen oppi kantaa huonoinakin aikoina. 

 • Asioihin reagoidaan esimerkiksi kunnallisella puolella vasta sitten, kun on pakko. Teknologialainaamo pyrkii siihen, että tuotteista tulee tuttuja jo etukäteen. Ne on nähty, niistä on kuultu, niitä on ehkä kokeiltukin. Myöhemmin, kun tarve laitteelle syntyy, sen käyttö on helpompaa, Kiira tietää.

Kun rakas ihminen katoaa, apu on korvaamatonta

Kiiran vierailut herättävät osallistujissa paljon keskustelua. Palautetta tulee laidasta laitaan, ja erilaisia ryhmiä puhututtavat erilaiset laitteet tai niiden ominaisuudet. Hyvin yleinen kommentti liittyy esimerkiksi liesihälyttimiin, joita Teknologialainaamon esittelypakissa on muutamia erilaisia.

 • Yleensä kommentti alkaa kieltämällä ”En mä tarvitse, kyllä mä vielä muistan laittaa lieden pois päältä.” Pari minuuttia myöhemmin sanoja muistaakin, että kyllähän hän tosiaan silloin kerran unohti, kun se puhelinkin soi siinä ruokaa laittaessa…

Eräässä tilaisuudessa pieni kaulassa kannettava paikannuslaite herätti paljon keskustelua. Laitteen ideana on paikantaa ja saada puheyhteys ennalta ohjelmoituun puhelinnumeroihin. Tilaisuuteen osallistunut nainen kertoi olleensa polvileikkauksessa, ja lähteneensä toipumaan kesämökille. Mökin kasvimaalla askel oli pettänyt eikä hän päässyt enää ylös. Pitkiä ja piinallisia tunteja oli eletty kesämökin pihamaalla, kun apu oli kaukana ja nainen oli raahautunut käsivoimin puhelimen ääreen mökkiin. 

 • Hänelle oli tulossa uusi polvileikkaus. Edellinen kokemus oli niin pelottava, että hän näki tämän laitteen hyödylliseksi. Mökissä latauksessa ollut puhelin ei auttanut. Kaulassa kulkeva paikannin puheyhteydellä voi pelastaa tilanteen.

Omakohtaisia kokemuksia Kiiralla on oman mummin kautta, joka keittiössä oli kaatunut ja raahannut itsensä puhelimen luo. 

 • Kaatuminen on yleistä. Ikäihmisen toimintakyky rajoittaa ylös pääsemistä vaikka henkilöllä ei olisi välttämättä edes liikuntarajoitetta. 

Teknologialaitteet eivät ole aivan ilmaisia. Hinta puhututtaakin usein. Eräässä omaishoitajien ryhmässä paikantavien pohjallisten hinnasta syntyi keskustelua. Koko esittelyn ja hintakinastelun ajan tilaisuudessa istui vanhempi herrasmies, joka tarkkaili tilannetta vaiti. Kinastelun päätteeksi hän kertoi omakohtaisesta tilanteesta, jossa muistisairas vaimo katosi teatteriesityksen vessakäynnin aikana.

 • Hän kertoi pelon ja ahdistuneisuuden tunteestaan hetkellä, kun rakas ihminen katoaa. Siitä päästäkseen on valmis maksamaan mitä vain, sille ei ole olemassa hintaa, oli mies todennut.

Tarina päättyi onneksi hyvin; vajaa vuorokausi myöhemmin vaimo löytyi toiselta puolelta kaupunkia olosuhteisiin nähden hyväkuntoisena. 

Käyttäjälähtöisyys on hittituotteen edellytys

Kiira muistuttaa, ettei teknologia palvele pelkästään loppukäyttäjää. Taannoin hän vieraili omaishoitajille suunnatussa tilaisuudessa, jossa aiheena oli omaishoitajan unenlaatu. Hoitaja pelkää ja stressaa hoidettavan tilannetta. Kun alitajunnassa on jatkuva pelko hoidettavan sängystä tippumisesta tai yöllisistä harhailuista, omaishoitajan elämänlaatu puutteellisen unen vuoksi heikkenee.

 • Teknologian tulisi hyödyntää molempia – omaista ja hoidettavaa.

Omaisen ja ikäihmisen mielipiteet eivät kuitenkaan aina kohtaa. Jotkut laitteet, kuten vaikkapa Doro-puhelin on ikäihmisten mieleen, mutta omaiset eivät välttämättä osaa sen käytössä neuvoa. Puhelimen käyttöjärjestelmä poikkeaa nuoremman sukupolven puhelimista niin paljon, eikä nuoremman sukupolven kärsivällisyys riitä aina opettamaan asioita vanhemmalle sukupolvelle. 

 • Toiselle jokin asia on itsestäänselvyys, toiselle kaikkea muuta. Selkeäkielinen käyttötuki olisi erittäin tarpeellista monen laitteen kohdalla. Pelkkä sana on-off-nappula on joillekin liian haasteellinen. Värikoodit tai muut helppokäyttöiset ominaisuudet helpottaisivat käyttöä, Kiira luettelee kuulemaansa palautetta.

Kiira pohtii, ovatko yrityksen lupaukset ristiriidassa asiakkaiden odotusten kanssa. Lupaavatko yritykset liikaa? Vai onko asiakkaiden odotukset siitä, että tuote ratkaisee ongelman 100 %, epärealistinen? Erityisesti turvapuolen tuotteisiin kohdistuu tällaisia odotuksia.

 • Paikantavia kengänpohjallisia esitellessä saattaa tulla kysymys ”mitä jos potilas unohtaa laittaa kengät jalkaan, eihän se sitten toimi?”. Eihän niitä tosiaan voi asiakkaan jalkoihin liimata. Ei sellaista tuotetta olekaan, joka ratkaisee kaikki ongelmat. 

Käyttäjälähtöisyyden huomioimista Kiira korostaa. Hän näkee, että yritykset menevät aivan liian usein keksintö ja insinöörin ajatus edellä. Laitteen markkinointimateriaalikin on usein teknisesti painottuvaa. Käyttäjälähtöisiä ongelmia ei nähdä tai tunnisteta.

 • Sillä, onko se tuotteen nappi punainen vai valkoinen, on iso merkitys. Materiaalivalinnoista lähtien pitäisi tehdä käyttäjätutkimusta. Liukas materiaali on vaikea käsitellä. Pienet ratkaisevat jutut voivat tehdä tuotteesta hitin. Ikäihmiset ovat aika tarkkoja: jos tuotteessa tehdään virhe, tuote jää käyttämättä eikä anteeksi anneta, Kiira tietää.

Kiira Käck lähtee uusiin haasteisiin Anniina Honkosen tullessa takaisin työnsä pariin elokuun alussa. Teknologialainaamon toiminta jatkuu, ja toiminta kehittyy sekä etsii uusia toimintapolkuja. Teknologialainaamon palveluihin ja tuotteisiin voit tutustua verkkosivuillaan www.teknologialainaamo.fi

Share